Bierviltjes zijn gemaakt van houtpulp, net als papier. Een bierviltje is alleen wat dikker dan een velletje papier. Nou ja, in de volksmond noemen we dat dikkere papier karton, maar eigenlijk verschilt een bierviltje dus niet wezenlijk van een velletje papier. Dat blijkt alleen al uit het feit, dat menig cafébezoeker – behalve om zijn glas met bier erop te zetten – het bierviltje gebruikt om te beschrijven.

Hoeveel telefoonnummers van leuke meisjes zijn er al wel niet aan het wat ruwe oppervlak van zo’n viltje toevertrouwd? En hoeveel liefdesgedichtjes zijn er niet op gecomponeerd? Om nog maar te zwijgen van de strategische manoeuvres en handelsverdragen die op de achterkant van een bierviltje werden geconcipieerd. Je kan rustig stellen dat het bierviltje een van de gangmakers van onze economie is.

De eerste bierviltjes waren rond. Daarna kwamen er vierkante bierviltjes met afgeronde hoeken. Daar moesten we het heel lang mee doen. Tegenwoordig zie je ook wel andere vormen dan alleen deze twee. Ovale viltjes en bierviltjes die proberen de schildvorm van een bieretiket na te bootsen. Maar de keuze blijft niet groot. Dat heeft alles te maken met de vorm van het mes waarmee de viltjes uit het grote vel gestanst worden. Dat mes kan gewoon niet te ingewikkeld zijn.

Toch zoals je papier in allerlei vormen kan knippen of snijden, zou dat met bierviltjes ook moeten kunnen. Het kan ook wel, maar het wordt gewoon te duur, omdat zo’n mes apart gemaakt moet worden. En als het dan niet zo veel gebruikt wordt, dan is dat een kostbare zaak. Gelukkig zijn er nog allerlei andere manieren waarop je je creativiteit op bierviltjes kunt uitleven. Het bedrukken van bierviltjes gebeurt natuurlijk al heel lang. Maar, hoe mooi ze soms ook zijn, altijd maar die plaatjes van het biermerk, is toch wel een beetje saai.

Het een hoeft het ander trouwens niet uit te sluiten. Op de ene kant het biermerk, op de andere jouw eigen ontwerp. Maar ook dat hoeft niet per se, je kunt ook je eigen foto op je bierviltjes laten printen. Of beter nog: een foto van je meisje. Dat is heel wat origineler dan een vlekkerig neergekrabbeld telefoonnummer.

Als je een feestje gaat geven, is het natuurlijk een verrassing voor je gasten als ze hun glazen kunnen zetten op jouw speciale feestontwerp. Waarschijnlijk zullen ze hun glazen er niet opzetten, maar het viltje als herinnering mee naar huis nemen. Nog origineler: bedruk het viltje met de uitnodiging voor je feest en je gasten mogen er alleen in als ze het bierviltje meebrengen. De mogelijkheden voor een originele bedrukking van je bierviltjes, zijn werkelijk eindeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *